Konstnärer
Galleri
Utställningar
Konstkurser
 
 

Målartips

 

Tips 1: Vad behövs i ateljén?

Jag får ofta denna frågan, därför har jag satt ihop ett målarpaket med allt konstnärsmaterial man behöver för att komma igång med sitt målande.

Tips 2: Skapa läckra rinningar

I somras ville jag skapa rinningar på min tavla (bild till vänster). Jag tog en blöt svamp, fyllde den med färg och kramade ur den längst upp på tavlan. Rinningarna stannade dock inte som jag ville utan fortsatte ända ner till golvet. Då tips av konstnären Nina Jaccuci att vinkla skivan så att den nästan ligger ned. Då smyger sig rinningarna sakta, sakta ner och bildar de mest fantastiska mönster. Tack Nina!

Tips 3: Puderpastell

Jag målar mycket och är ständigt nyfiken på nytt skaparmaterial. Jag upptäckte PanPastel som är en mjuk och härlig konstnärspastell som ligger i en plastkopp. Med denna målar du med svampverktyg eller dina fingrar. Jag har byggt struktur med akrylfärg och sprätt på pastellpuder. Min vännina Anne-Li Wretling (bilden till vänster) målade de mest underbara fjärlilar på sin akrylmålning med PanPastel och en scahblon. Möjligheterna är oändliga.

Tips 4: Vad ska jag använda för penslar?

Det finns en uppsjö av penslar att välja mellan. För mig är en av de viktigaste faktorerna känslan och kontakten jag får med duken genom penseln. Ett tips är att kolla in vilken borsttyp du bör välja. Målar du i akryl och olja rekommenderas syntet eller svinborst. Framför allt syntet ger en flexibel och känslig touche. För akvarell är storfavoriten mårdhår. Det finns även olika penseltyper. De vanligaste är runda och flata (se bild nedan). Råd om skötsel hittar du här. Här hittar du vårt sortiment av penslar