Konstnärer
Galleri
Utställningar
Konstkurser

Konstnärsmaterial - Webbgalleri - Målarkurser

Välkommen till en komplett konstnärsbutik med hög kvalitet & låga priser

Vi på Art of Veda älskar att skapa och vi har ett sortiment för alla som delar vår passion. Vi har akrylfärg, oljefärg, akvarellfärg, temperafärg, pigment, målarmedium, målardukar, uppspända dukar, pannåer, kilramar, passpartouter, penslar, målarknivar, paletter, stafflier, svampar, rollers, spacklar, målartejp, hobbypapper, skissblock, akvarellblock, akrylblock, pastellblock, vaxpastell, oljepastell, torrpastell, tuschpennor, kolpennor och mycket mer. m m av en lång rad varumärken: Winsor&Newton, Daler-Rowney, Talens, Beckers, Cretacolor, FaberCastell, Koh I Noor, Sennelier, Hahnemühle, m fl.


Målarinspiration

 


Om akrylfärg

Akrylfärg är en snabbtorkande konstnärsfärg som innehåller färgpigment blandat med ett akrylbindemedel. Färgen blev kommersiellt tillgänglig 1955 då en amerikansk färgtillverkare var den första som började tillverka den. Akrylfärger är vattenlösliga tills de har torkat och har lägre lyster än till exempel oljefärg. Precis som inom oljemåleriet kan man tillsätta olika målningsmedium för att förändra färgens egenskaper. Till exempel öka transparensen, förlänga torktiden eller göra färgen blankare.

Om akvarellfärg

Akvarellfärg finns i två huvudtyper: Vattenlösliga färgämnen, som sugs in i papperet. Mycket fint rivna pigment som har gummi arabicum som bindemedel. Akvarellfärg i bättre kvalitet saluförs i små fyrkantiga koppar av ungefär en sockerbits storlek. Det förekommer också akvarellfärger i pastaform i tub och flytande i flaska. Akvarellfärg finns i två kvaliteter: Artistfärg som är tät och s.k. soläkta.
Studiokvalitet med visst avkall på diverse egenskaper.

Om oljefärg

Oljefärg är en långsamtorkande färg som består av färgpigment och en oxiderande olja, oftast används linolja. Oljefärg blev populär bland konstnärer på 1400-talet. Oljefärg stelnar genom att oljan i färgen oxiderar. Det är en egenskap som bara vissa oljor har, till exempel linolja, allmofröolja och safflorolja. För att förändra färgens egenskaper kan man tillsätta olika ämnen i färgen, till exempel målningsmedium för att göra färgen mer transparent. Vita oljefärger torkar långsammare en andra färgtoner därför att man istället för linolja ofta använder den mer långsamtorkande saffloroljan för att minska färgens gulnande. Tack vare att färgen torkar så långsamt ger det konstnären möjlighet att skapa mjuka toningar.

Om måleri

Målarkonst, måleri eller konst är en konstnärlig uttrycksform som består i att framställa bilder med hjälp av färgpigment på olika slags ytor. Både materialen och tekniken kan variera. Den som framställer målningar kallas målare, konstnär eller konstmålare.

Om konstnärsmaterial

Det finns olika konstnärsmaterial både att måla på och måla med. Målargrunden kan vara papper, målarduk, lera, trä, tak och väggar. Det finns också många måleritekniker och material, bland annat akrylfärg, oljefärg, pastellfärg, akvarellfärg, kol & grafit.

Om målarkonstens historia

I äldre tid användes benämningen målarkonst till att innefatta en mängd tekniker som inte är måleri, bland annat teckning, grafik, gobeläng och skulptur. Enligt denna definition ingick efter material, man talade om vägg- (mur-, monumental-, ornamental-, dekorativ) målning, tavel-(staffli-) målning (på trä, papper och så vidare), manuskriptmålning eller om målning alfresko, i enkaustik, a tempera, i olja, akvarell, gouache, pastell, miniatyr, emaljmålning. Därutöver kunde de figurprydda haute-lisse-vävnaderna och mosaikframställningarna då räknas till målarkonstens område. 

Numera kallas detta bildkonst och den som är verksam inom dessa områden kallas bildkonstnär. Målerikonst omfattar enbart måleritekniker.

Med hänsyn till innehållet kan man skilja mellan religiöst måleri, mytologiskt måleri, historie- målning, porträtt, genre, alla dessa inbegripna under termen "figurmålning", och vidare landskapsmåleri, djurmåleri, marinmålning, arkitekturmåleri, stilleben. Beträffande de nämnda huvudarterna avgörs inte konstverkets värde av ämnets egenskap att vara mer eller mindre "högt", utan av den konstnärliga kraften i dess koncipiering och utförande, målarens kärleksfulla intresse för det den framställer och dennes förmåga att ge uttryck åt denna känsla samt att med tvingande makt överflytta något därav på åskådaren.